Cedar-clad writer's shed is a fairytale workspace in London

Wai Ming Ng
© Wai Ming Ng

While the kitchen table or a corner in the bedroom can suffice, having a real space dedicated to work is a boon when you work from home. We've seen quite a few beautifully done backyard shed offices for such occasions, and perhaps it may even be a growing phenomenon as the world of work is changing fast, thanks to technology. As TreeHugger Lloyd writes: "[Office s]heds are an architectural manifestation of a much bigger phenomenon; your job is where you are."

London is one of those cities with a healthy shedworking contingent, as homes were built smaller and old backyard privies can now be replaced with something else altogether. Local design firm Surman Weston (formerly Weston Surman & Deane) created this little gem of a shed for a writer and illustrator in the borough of Hackney.

Wai Ming Ng© Wai Ming Ng

The architects say:

The design responds to the client’s passion for children’s literature and mythologies. The space is conceived as a haven in the city; a fairy-tale hut at the bottom of the garden where the client can retreat and immerse himself in his work.

Thanks to the team's multidisciplinary background, they acted as designers, project managers, and lead contractors for the USD $40,000 project. The structure sits at the rear of the home's yard, and is shaded by an adjacent tree. The shed is clad with a latticed skin of cedar which allows daylight to filter in, and for artificial light to radiate out at night. There is a large, glass sliding door gives access to the workspace via the veranda, which also provides space for firewood storage.

Wai Ming Ng© Wai Ming Ng
Wai Ming Ng© Wai Ming Ng
Wai Ming Ng© Wai Ming Ng

Inside, one is faced with a wall of bookshelf cubbies made of oiled chipboard, one of which frames a window. A wood-burning stove fits right in the center, providing heat, with the slope of its angled flue matching that of the roof. A reclaimed deep sink sits off to one side for washing brushes and cups, surrounded by the client's library. There is also another storage closet, or perhaps a space for bathroom duties.

Wai Ming Ng© Wai Ming Ng
Wai Ming Ng© Wai Ming Ng
Wai Ming Ng© Wai Ming Ng

Off the side is a space for the desk, naturally lit by a huge skylight.

Wai Ming Ng© Wai Ming Ng

Wai Ming Ng© Wai Ming Ng

It probably beats working out of the main house, where perhaps there may be an endless stream of distractions and noise. The shed's use of natural materials and finishings, and its abundance of natural light, makes it a productive haven to get the creative juices going. More over at Surman Weston.

[Via: Dezeen]

Tags: London | Small Spaces | Work

WHAT'S HOT ON FACEBOOK

treehugger slideshows