I'd like to hunker in this bunker

Resilience is hot these days, the ability prepare for and survive in adverse conditions. And what could be more adverse than artillery, which is why the Dutch built this bunker at Fort Vuren. It was evidently renovated into a tiny flat as a prize in a contes, part of an advertising campaign , but the design by B-ILD was so nice that they decided to keep it open and rent it out for holidays.

beds set up in bunker© Tim Van de Velde

It's only a hundred square feet with a six foot ceiling, but everything folds up and away. The architects write:

All furniture can fold or slide away or be pushed up and down. Therefore all objects have a double function. Stools are used as a bedside table, a coffee table or a step.

bunker table© Tim Van de Velde

To contrast with the hard and monolithic character we chose to work with materials such as meranti plywood. Recesses in the concrete were used to their full potential to accommodate a kitchen of storage space.

bunker exterior with deck© Tim Van de Velde

The outdoor deck is the same dimension as the interior of the bunker, and made with the same kind of boards that would have been used to form the concrete.

kitchen in bunker© Tim Van de Velde

The architects claim inspiration from Le Corbusier's Le Cabanon, but at least it had a window. More photos at Archdaily and Dezeen.

plan of bunker© B-ILD

Tags: Less Is More | Netherlands

WHAT'S HOT ON FACEBOOK

treehugger slideshows