More Cycle-Centric Housing from Tokyo

cycle model image

When we recently showed a Tokyo townhouse project for motorcyclists, a reader tipped us off to another project that packs eight townhouses for bike enthusiasts around a central court. cycle-court court photo

It is designed by Japanese architects Akiyoshi Takagi, Yuji Nakae and Hirofumi Ohno.

The walls separating each apartment unit were disposed in a radial pattern, each with a gentle curve that leads them to meet the external wall at a right angle. By connecting the angles of each room, the curved walls contribute to give the impression of a more spacious environment.

cycle-entry phto

We talk a lot on TreeHugger about the old Bucky Fuller question, about using spaces for more than one function, but do wonder about this bathroom in the entry/garage thing.

cycle bike in bath photo

There is nothing particularly green about the construction and not much we can say about big hogs. But it is a good demonstration that housing can be designed to accommodate particular needs rather than our generic North American stuff that appears to have been designed more for resale than function.

cycle-second floor photo

And they really do pack them in tight, yet seem to live very comfortably. Thanks to tipster Dave, via Best House Design

See also: Townhouses For Bikers Pack Them In Tight

Coincidentally, Fast Company puts together a post with a third un-TreeHugger house with an exoticar in the living room. House Designs That Show Off Your Hot Ride

Tags: Architects | Japan | Living With Less

WHAT'S HOT ON FACEBOOK

treehugger slideshows