Organically shaped cedar clad pavilion is a memory capsule for the forest

Richard Chivers and John Miller
© Richard Chivers and John Miller

It's human nature to want to make a mark on the world, whether it's through music or street art that's furtively made. Collecting messages that have been etched into trees and public benches, British designer Giles Miller transferred these fleeting snippets onto the cedar shingles of this organically shaped pavilion overlooking the Winterfold forest in the county of Surrey, England.

Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller
Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller
Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller

Seen over at Dezeen, the Perspectives pavilion has been constructed along a hiking trail that offers a breathtaking view of a green landscape below, explains Miller:

The site is at the top of a natural vista that was then cleared and flattened ready for the piece. Both the elliptical shape and the overlapping surface of Perspectives are organic architectural references inspired by the natural surroundings of the forest at Winterfold.

Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller
Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller

The structural steel framework holds a series of thick cedar shingles that have been adjusted by hand in order to create shelter towards the back, while gradually opening up toward the other side in order to offer that spectacular view. This natural skin will gradually weather into a pale colour that will blend in even further in the future.

Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller
Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller
Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller

The idea was to create a protected place of rest and contemplation, while interweaving small missives from public places all over the world, as well as short messages of love and remembrance from local schools and residents, into the fabric of this one place, says Miller:

These messages have been [laser] etched onto the surface of the organic cedar shingles that cover the piece, and appear to throw themselves out towards the front of the sculpture as if voicing their sentiments to the world that opens up below.

Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller
Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller
Richard Chivers and John Miller© Richard Chivers and John Miller

The structures we build can be a repository for memory, and this outdoor pavilion is a beautiful capsule of memories that marries together far-flung stories with the essence of a place in the wilderness, one that can be visited if you are south of London. For more information, visit Giles Miller Studio.

Tags: Architecture | England

WHAT'S HOT ON FACEBOOK

treehugger slideshows