Tiny House In Hokkaido is Big Inside

Here is a nice little house in Hokkaido by Jun Igarashi that shows how to live well with less. A "space-filter" captures sunlight and lets it permeate. Francesca Picci writes architectspeak in Domus: "This light box casts a very white, diffused light over every corner of the house, making it seem a spontaneous emission, an intrinsic presence in the space."

There mustn't be much to look at in the neighbourhood; "The landscape never enters the interior and is never directly perceived so it does not interfere with the domestic scenes. The exception is to be found in the windows on the east side of the construction, which were conceived as small, specially furnished domestic observation posts."

Getting around is a bit confusing: "You must ascend and then descend to enter the house: a slightly tortuous access route that accentuates the severing of every bond with the exterior. All traces of external nature remain outside; it is excluded from the house and returns in sublimated form in the absolute, abstract dimension of the light that pervades the space, changing in intensity and temperature with each passing hour. The walls appear to be clad with a luminous liquid that floods the space like the strange aura of bliss that seems to hover over the top floor area, used as a bedroom or, even better, a room of dreams."


::Domus via ::Materialicious

Tags: Architecture | Japan | Less Is More

Best of TreeHugger 2014

WHAT'S HOT ON FACEBOOK