Backyard writers' cottage is definitely a room with a view

JVA exterior evening
© JVA

As it says in TreeHugger's about page, we're "partial to a modern aesthetic." And I am certainly partial to this 150 square foot writers' cottage in Oslo, Norway. It's got a lot of ideas for the tiny house crowd.

stair to loft© JVA

The stair doubles as a bookcase and has a guard made of heavy rope, which also guards the loft above.

full interior© JVA

The architects, Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter (JVA) describe the project:

This small annex is located in the garden of two professionals in a suburban residential area. The clients wanted a space that would allow them to isolate themselves to focus on their writing and work, while at the same time offering a generous view over the surroundings. Their intention was that the project would work as an alternative to a cottage in the countryside.

glass desk and window© JVA

To maximize the view, the entire north facing façade consists of glass, providing ample natural light for the workspace inside. In order to not obstruct the view, the desk is made completely out of glass. All of this makes the space seem lifted above the surrounding landscape.

view from loft© JVA

According to Living in a Shoebox, "the interior is kept deliberately in dark, natural colors and materials to contrast the large glass surfaces." the floor is covered in a dark sisal. It's not a palette we usually see in a writers' cabin, especially in Scandinavia where it is dark so much of the year. But it is beautiful, and I suppose it concentrates the mind.

jva night© JVA

More photos at the architects website.

Tags: Less Is More | Norway

WHAT'S HOT ON FACEBOOK

treehugger slideshows