Lance Armstrong Foundation's New Home: A Repurposed Warehouse in Revitalizing Neighbourhood


Images credit Hester + Hardaway

The first things that catch your eye are the boxes, sort of indoor sheds. They are made from remilled roof decking from the old warehouse that is the new home for the Lance Armstrong Foundation, or LIVESTRONG. It isn't in any suburban office park, either, but in East Austin, a part of town described as "diverse" and "underserved."

It is more than just an office. They write on the Foundation site:

Our headquarters is located in East Austin, an underserved community. The location reinforces our mission to inspire and empower people affected by cancer, an especially important commitment in communities that traditionally have not had access to health care resources, information and services.

Yellow wristbands are a repeating motif in the design by TreeHugger favourites Lake Flato Architects and The Bommarito Group, Archdaily describes the features:

Opening the facade and roof, the design team flooded the rectangular box with natural light, while re-milling the roof decking to construct 'boxes,' creating a dynamic neighborhood of interior spaces. The design also utilized the existing glulam beams as interior architectural elements, and re-purposed the removed concrete as retaining walls, garden elements and walkways. The renovated facility provides office space, meeting rooms, dining facilities, an in-house gymnasium, open-air courtyard, and parking for the staff.

Other green features are noted by Livestrong:



  • Providing incentives to encourage employees to carpool, ride bikes to work and use mass transit

  • Maximizing use of exterior space for vegetation, using native plants and an efficient water system that will keep water consumption up to 50 percent below average

  • Low-flow faucets and toilets to reduce water usage by 30 percent

  • Taking extra precautions to ensure adequate storm water management and quality control to capture and use 90 percent of the average annual rainfall on-site

  • A glass and steel roof that maximizes natural light and minimizes energy use

  • Taking advantage of green power options with Austin Energy to buy energy from environmentally friendly and efficient sources, accounting for 50 percent of the building's non-renewable energy needs

  • Reused 95 percent of the building waste during remodeling to minimize impact on local landfills.

Many of the green measures we have put into place in the building provide significant savings that impact operating costs. For example, the skylights, efficient lighting and mechanical systems use 30 percent less energy than a conventional office building, thus decreasing our energy costs. In addition, the building features video conferencing technology to allow staff to collaborate with other organizations without incurring travel costs.



before and after.

More images at Archdaily
More from Lake/Flato architects
How Do You Photograph a Green Building?
Lake Flato Architects: Hill Country Jacal
more on Lance Armstrong
Lance Armstrong Says: Commute by Bike!
Lance Armstrong First in Line for a Nissan LEAF
Lance Armstrong Rides a Damien Hirst Bicycle in the Tour de France Race

Follow me on Twitter! @lloydalter and friend me on Facebook

Tags: Architects | Green Building | Texas

Best of TreeHugger 2014

WHAT'S HOT ON FACEBOOK