Quirky Dutch shoe store reuses 350 car windshields

Superuse Studios
© Superuse Studios

Recycling and diverting discarded car parts and tires from the landfill takes some creative muscle. Tires could be repurposed for earthships and shoes, while other car parts could even be recycled into infant incubators or wind power storage. Dutch design firm Superuse Studio used 350 car windshields and lots of reclaimed wood to create this striking interior scheme for a shoe store located in The Hague.

Superuse Studios© Superuse Studios
Superuse Studios© Superuse Studios
Superuse Studios© Superuse Studios

Though it's an older project, there are still plenty of clever details here to learn from. The designers explain the concept behind this unique idea where the shoeboxes -- stored on these recycled windshields -- seem to wrap around the customers, while letting more light into a small space:

The central element in this store is a round shoe fitting island, made from surplus wood. Two ergonomic couches have been made with a footrest that is at working height for the employees. The back of the couch can function as a support for customers trying out their new shoes. They can do this walking on the conveyor belt that has been taken from the counter of a supermarket. The circular shelfs around the seating island are made out of Audi100 windscreens. The shelfs give shape to the fitting area and the shop stays one entity, spatially and functionally.

Superuse Studios© Superuse Studios
Superuse Studios© Superuse Studios

The benches have been formed into an organic mass that seem to welcome people inside, right into the middle of a womb of shoes. There are integrated footrests in this form, so that clients can try shoes on comfortably.

Superuse Studios© Superuse Studios
Superuse Studios© Superuse Studios

To keep it consistent, even the front desk is made from car windshields.

Superuse Studios© Superuse Studios

Using a combination of industrial and wooden materials, an intriguing space of mostly recycled materials is created that imparts a memorable experience for people in the space. The design strikes a balance that is neither overdone granola nor a sterile modern -- something that other retail boutiques could try too. More over at Superuse Studios.

Tags: Netherlands | Recycled Building Materials | Recycled Consumer Goods

WHAT'S HOT ON FACEBOOK

treehugger slideshows