A Dank Laundromat Is Transformed into a Modern, Sunny Studio in Barcelona

© Jose Hevia

I am fascinated with how buildings learn and adapt (or not!) over time, like this old cooperage that is now the Wythe Hotel in NY, or others that celebrate their 100th birthdays. Renovating an old building can be quite a challenge, not only structurally. The skill lies in adapting the spaces to our current needs while at the same time conserving the history and stories round it. Anna Puigjaner and Guillermo Lopez, members of MAIO, have managed to do so with an old wash house in Barcelona. It is now an open studio for creative professionals.

© Jose Hevia

The clever opening of a patio in the middle of the 40-meter long building lets in natural daylight in the middle part of the floors and eliminates the need for artificial lighting during most part of the day.

© Jose Hevia

Natural wood and white walls make up most of the space. A solid 12.5-meter long table defines the main working area and is perfect for hot-desking.

© Jose Hevia

The impressive wooden entrance doors, beautiful beams and brickwork has been restored and are highlighted in the space.

Tags: Architects | Architecture | Barcelona | Lighting | renovation | Reusability | Spain