In The Netherlands, A Buried House Becomes A Mountain

© Denieuwegeneratie

The Netherlands are so flat that a half-buried house becomes a mountain by comparison; hence the name Dutch Mountain House by the young architectural firm Denieuwegeneratie. It is their first completed new building, " a semi-underground house, an experiment on sustainable architecture." It is a very impressive start to a career.

© Denieuwegeneratie

The underground house is embedded in the moorland. The large glass facade allows the sun to warm the concrete shell. The thermal mass keeps this warmth and cools the house in the summer. The wooden cantilever regulates sun and is the only visible architecture in the landscape.

© Denieuwegeneratie

The furnishings are an extraordinary, eclectic mix;

© Denieuwegeneratie

I particularly like the car turned into book-case.

© Denieuwegeneratie

The open structure of the house is filled in with a light set of rooms, giving it a flexibility to grow together with its owners.

© Denieuwegeneratie

The wooden frame around the façade is constructed out of timber from the surrounding forest, an example of hyperlocal material use. The entrance is guided by reused steel scrap panels.

© Denieuwegeneratie

The energy concept is developed together with Arup Amsterdam. Next to low temperature heating, activation of the thermal mass and reuse of grey water, photovoltaics generate enough energy to have a surplus on a yearly basis, allowing for an electric car to use the excess electricity.

© Denieuwegeneratie

If there is one thing that concrete is terrific for, it is its thermal mass. This house does so many things well; carefully designed overhangs to let the sun in during winter and shade it during summer; lots of thermal mass to keep it cool in summer and warm in winter; a flexible interior that can grow with its owners. Nice work by Denieuwegeneratie.

Follow me on Twitter

Tags: Alternative Energy | Architects | Green Building | Netherlands

Best of TreeHugger 2014

WHAT'S HOT ON FACEBOOK